بیانیه جدید اسکار درباره هوش مصنوعی؛ آخرین میخ بر تابوت سینمای انسانی؟

۱۷۹

 

در حالی که استفاده از هوش مصنوعی در بسیاری از حوزه‌های خلاقه نگرانی‌هایی ایجاد کرده، هیچ بخشی به اندازه‌ی صنعت سینما به‌طور فعالانه علیه آن موضع نگرفته است. با وجود اعتصابات اخیر اتحادیه بازیگران (SAG-AFTRA) و درخواست‌های عمومی برای تنظیم مقررات درباره هوش مصنوعی، آکادمی اسکار اعلام کرده که استفاده از هوش مصنوعی تأثیری بر نامزدی فیلم‌ها نخواهد داشت. به بیان ساده: فیلم‌سازی با هوش مصنوعی آمده که بماند.

گرچه ابزارهای هوش مصنوعی می‌توانند باعث افزایش سرعت تولید و بهره‌وری شوند، اما نگرانی‌ها درباره کاهش فرصت‌های شغلی و افت خلاقیت انسانی همچنان پا برجا است. آکادمی می‌گوید که همچنان از آثار انسانی تقدیر خواهد شد، اما آیا پذیرش این فناوری به معنای آغاز سراشیبی‌ای است که در آن خلاقیت انسانی در سایه‌ی هوش مصنوعی گم می‌شود؟ و آیا چاره‌ای جز پذیرفتن آن داریم؟


تغییر جنجالی در قوانین اسکار

در تغییر جدید و بحث‌برانگیز قوانین مربوط به جوایز سالانه اسکار، آکادمی علوم و هنرهای سینمایی سیاست خود درباره استفاده از هوش مصنوعی را مشخص کرده است. در دستورالعمل جدید آمده:

«در مورد هوش مصنوعی مولد و دیگر ابزارهای دیجیتال استفاده‌شده در ساخت فیلم، این ابزارها نه به نامزدی کمک می‌کنند و نه مانع آن می‌شوند. آکادمی و هر شاخه‌ی تخصصی آن، دستاورد فیلم را بر اساس میزان نقش‌آفرینی خلاقانه‌ی انسان‌ها در تولید آن ارزیابی خواهند کرد.»


واکنش‌های متضاد

اگرچه سازندگان فیلم موظف‌اند استفاده از هوش مصنوعی را در روند تولید اعلام کنند، این شفاف‌سازی هم نتوانست از واکنش‌های تند طرفداران سینما جلوگیری کند. در انجمن Reddit، یکی از کاربران نوشت: «تصمیماتی مثل این، هنر را نابود می‌کند نه بهتر.» دیگری افزود: «هالیوود برای جایگزینی جلوه‌های ویژه انسانی با هوش مصنوعی لحظه‌شماری می‌کند.» برخی هم نگاه بدبینانه‌تری داشتند: «جن از بطری بیرون آمده. هالیوود دارد می‌میرد و صنعت در حال تغییر است. این فقط یک ابزار جدید است؛ کیفیت و اصالت همچنان قضاوت خواهند شد.»

در واقع، شاید این تصمیم آن‌قدر هم غافلگیرکننده نباشد. چرا که قبلاً هم فیلم‌هایی مثل The Brutalist با وجود جنجال‌های مربوط به هوش مصنوعی، موفق به کسب اسکار شده بودند.


آینده‌ای نامشخص، اما حتمی

هرچند آینده استفاده از هوش مصنوعی در فیلم‌سازی هنوز مبهم است، اما موضع‌گیری اخیر آکادمی احتمالاً باعث عادی‌سازی استفاده از این فناوری خواهد شد؛ تصمیمی که می‌تواند تعریف سینما را برای همیشه تغییر دهد، چه خوب و چه بد.

 

شقایق

شقایق رضایی

۹ اردیبهشت ۱۴۰۴

بیشتر بخوانید

برای ثبت نظر باید
وارد حسابت بشی
Loading...